Hund i bil

Hvis du skal ta med hunden din på biltur, er det noen ting du bør huske på. Her følger tre råd til hvordan du kan gjøre bilturen trygg og komfortabel for alle.

Hunder bør alltid være sikret i bilen

Det er ingen spesifikke lover om sikring av dyr i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig, og det innebærer også hunder, katter og andre dyr. Her gjelder det å tenke sikkerhet både for deg selv og din firbente venn.

  • En løs hund i bil under kjøring kan brått og uventet forstyrre sjåføren. Kanskje den er tørst eller blir skremt av noe på utsiden av bilen? I beste fall mister du bare konsentrasjonen i et øyeblikk, men dersom det oppstår en trafikkfarlig situasjon pga. et løst dyr i bilen kan du få bøter fordi du har forsømt aktsomhetsplikten.
  • Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med en enorm kraft dersom den ikke er sikret. Eksempelvis vil kraften av en hund på 17 kg tilsvare nesten 1000 kg dersom du kolliderer i 50 km/t.

Hunder bør derfor helst være plassert i et transportbur. Disse er relativt trange for at hunden skal sitte sikkert og bekvemt, og for at den ikke skal skades ved bratte svinger eller bråbrems. Buret bør plasseres i bagasjerommet, helt frem mot ryggstøtten og festes godt. Husk at sammenleggbare bur er ikke ment til bruk under transport og kan klappe sammen ved en kollisjon.

Dersom det ikke er plass til transportbur i bilen din, finnes det spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler. Disse er ikke like sikre som transportbur, men det er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt.

Valg av riktig hundebur eller sele kan bety forskjell på liv og død for både hund og mennesker. Det er derfor lurt å sette seg inn i de forskjellige alternativene før du går til innkjøp. Sjekk gjerne om det er utført noen tester slik at du kan sammenligne produktene.

Gjør reisen så behagelig som mulig

Det er viktig å gradvis tilvenne hunden til å være med i bilen. Start gjerne med korte turer mens den er valp. Husk at hunder også kan bli bilsyke og en gradvis tilvenning kan forebygge dette.

  • Øv på å få hunden til å legge seg til ro i transportburet.
  • Ha et sklisikkert underlag som gjør at hunden ikke beveger seg fra side til side.
  • Er du på langtur må du ta hyppige pauser for at hunden skal få lufte seg og tisse med jevne mellomrom.
  • Blir hunden din veldig stresset av bilturen, finnes det beroligende midler på spray som reduserer stressnivået (brukes bl.a. på hundens halsbånd).

Forlat aldri hunden i bilen

Hver sommer utsettes flere hunder for overoppheting i forbindelse med at de blir etterlatt i en varm bil. Som hundeeier er det viktig å tenke på hundens beste.

  • Tenk over om du må ha med hunden, eller om den kanskje har det best hvis den får bli igjen hjemme?
  • Dersom du må ha den med, parker i skyggen og sørg for at hunden har rikelig med vann og frisk luft. Husk at solen flytter på seg og at et raskt ærend ofte kan ta lengre tid enn planlagt.